Kappadokien

IMG_1355.JPG
Duvdalen

IMG_1341.JPG

IMG_1344.JPG

IMG_1343.JPG
Bostäder

IMG_1346.JPG
Rosa dalen

IMG_1348.JPG
Munkdalen

IMG_1349.JPG
Kameldalen

IMG_1354.JPG
Tre sköna damer med hattarna på sned

IMG_1351.JPG
Dervisch dans

Idag skulle vi utforska Kappadokien. Kappadokien kommer från persiskan och betyder ”de vackra hästarnas dal”. Vulkanutbrott och vind o vatten har under årtusenden skapat ett förbluffande månlandskap. Ur den mjuka tuffstenen har vattnet mejslat ut fantastiska formationer.
Först åkte vi till ”Pidgeon Valley” (duvornas dal) där massor av duvor höll till. I stenformationer fanns både duvslag och människo bostäder.
Nästa dal blev ”Rose Valley” där stenarna skiftade i rött. Sedan följde ”Munkdalen” med sina mycket märkliga formationer, kameldalen med en sten formad som en kamel och slutligen ”de tre vackra kvinnornas” dal. Tre stenformationer föreställande kvinnor med hattarna på sned.

Dagen avslutades med att vi tittade på en ”Sema”. Sema är en dervischisk kultdans. Gester och dräkter förenas med musiken för att uppnå det högsta målet: rituell förening med Gud. Till musiken rör sig dansarna som himlakroppar i sina banor. Den högra handen är sträckt uppåt för att ta emot Guds nåd, den vänstra nedåt för att ge vidare den till människorna.
Vi hade inte sett något liknande förut och upplevde seman som en typ av gudstjänst. Själv var jag mycket imponerad av dansarna som under större delen av seman dansade/snurrande åt samma håll. Detta utan att ta ett enda snedsteg efteråt.

En del av sällskapet prövade på hamam-bad efter middagen. Bl.a. Irene som kom tillbaka nybadad och men en ny upplevelse.