Andorra

Utsikt från vårt hotellrum

Figurer på långa pinnar utanför kommunhuset

Dali staty mitt i centrum

Efter omplanering för att säkert hinna med Carrieres de Lumiers med sina grottor med jättestora Chagall målningar beslöt vi att besöka Bilbao en annan gång. Vi åkte därför till Andorra istället. De sista tio milen var krokiga och de allra sista mycket branta. Väldigt brant på sina ställen och snöpinnarna höga och kraftiga.

I Andorra La Vella (huvudstaden) bodde vi mitt i centrum. På morgonen väcktes vi av tuppen som gol mitt i stan. Lite ovanligt att få höra i en storstad. Vi stannade två nätter i Andorra. Den stora inkomstkällan är turism och det finns massor av butiker där man kan köpa ”tax-free” eftersom Andorra inte är med i EU men har speciellt avtal typ Åland. Bensinen kostade bara 0.82 EURO per liter så vi passade på att fylla tanken. 80% av turisterna kommer på vintern för att åka skidor och resten på sommaren för att uppleva naturen, vandra njuta och handla billigt. Klimatet är inte så kallt på vintern och inte så varmt på sommaren. Ca 300 soldagar per år. Vi hade varmt i solen men kyligt i skuggan.

Andorra är 468 km2 och den sjätte minsta nationen i Europa. För att få en uppfattning om hur litet Andorra är så kan man säga att Andorra är ca en tredje del av Öland och har ungefär lika många invånare som Växjö – ca 85 000. Landet är väldigt smalt, faktiskt inte bredare än 4 mil. Endast 8% är bebott och resten, dvs 92% är sjöar, skogar och berg. Det officiella språket i Andorra är katalanska. Det är det enda land i världen som har katalanska som officiellt språk. Men här pratar man även spanska, franska och portugisiska. Det gick även bra att göra sig förstådd på engelska.