Peja och Decani – Pec klostren

Idag  åker vi till Peja och på vägen dit skall vi först besöka Decani klostret i vars kyrka det finns mycket välbevarade målningar. Tyvärr var fotografering förbjuden. Klostret är en kulturellt viktig plats, som fortfarande spelar stor roll i en region som präglas av etniska och religiösa spänningar. I klostret fanns 20 munkar. Klostret vaktades utav KFOR (Kosovo Force – en Nato-ledd internationell fredsstyrka). Klädreglerna gjorde att Bengt fick köpa en tunn ”kappa” som täckte knäna för att få följa med in.

I Peja ligger nunneklostret Pec och en vacker ortodox kyrka från 1200-talet som senare blev Serbiska Ortodoxa kyrkans säte.

Vi åt en ”familjepizza till lunch och det var den största pizzan jag varit med om att dela. Vi fick hjälp av några medresenärer också.

Tillbaka i Gjakova besökte vi på kvällen en mamma som förlorat hela sin familj i kriget som följde efter Titos död och splittringen av det gamla Jugoslavien. Hon berättade bl.a. att över en natt blev de närmsta grannarna deras fiender.