Gurdwara Bangla Sahib – 10.000 måltider/dag

Sikhismen är femhundra år gammal och grundades som en reaktion mot islam, hinduism och kastsystemet. Det finns 25 miljoner sikher i världen, de flesta i Punjab. Sikhen anser att kroppen är en gåva från Gud som inte ska ändras, och sikher låter därför ofta hår och skägg växa. Blir håret för långt kan det lindas upp med ett flera meter långt tygstycke till en turban, kesh.

Sikhernas tempel heter gurdwara och härinne måste både män och kvinnor måste täcka sitt hår. I sikhismen betonas allas lika värde och att äta tillsammans är en del av sikhernas tro. I gurdwaran är maten gratis och man äter tillsammans på golvet i guruns kök.

Gurdwara Bangla Sahib är det största sikhiska templet i Delhi och vi måste först ta av oss barfota och täcka vårt hår med ett orange tygstycke. Damernas egna sjalar är OK men inte herrarnas mössor/kepsar. Det var söndag så massor med folk. Det gällde att hålla ihop så man inte kom ifrån gruppen. På väg till köket passerade vi matsalen där man just höll på att släppa in ett nytt matgäng. I köket är det full aktivitet och kokkärlen är mycket större än vad vi är vana vid. Imponerande att se allt detta. Svårt att ta in hur mycket 10.000 måltider/dag är.

Eftersom detta är vår sista dag på resan bor vi ett hotell som ligger nära flygplatsen. På vägen dit stoppade vi vid ett modernt Mall (The Leela) för att handla. Här hittade vi bland alla lokala butiker naturligtvis bl.a. både HM och McDonald.

På kvällen hade vi vår avskedsmiddag. Flera av oss skulle flyga till södra Indien för sol och bad medan vi andra skulle flyga hem. Vi har haft en fantastisk rundresa med otroligt bra guidning. Sacha har under bussresorna flitigt berättat om det moderna Indien och hur det är att leva här. Tiden har gått våldsamt fort och det har varit en härlig gemenskap i gruppen där alla har umgåtts med alla.