Vidaz – Araku

Vi anlände till till Visakhapatnam (Vidaz) på morgonen och åkte direkt till hotellet där vi åt frukost. Visakhapatnam är största staden i distriktet Andhra Pradesh och samtidigt en stor hamnstad.

Vi besökte ett undervattens museum som visade sig  vara en ryss-byggd ubåt. Den hade använts i kriget mot Pakistan. Ubåten togs ur bruk år 2001. Trots att den var gammal var det intressant att se hur man levde på en ubåt.

Idag är det lördag och i Indien är man också ledig på lördagar och söndagar och många barnfamiljer med barn finns i lekparker och andra rekreationsområden.

På söndag morgon gick vi upp tidigt för att åka till Arakudalen. Det var en fantastig resa med vackra vyer och tåget passerad igenom 58 tunnlar innan vi kom fram. Vi åkte i specialbyggda vagnar med extra stora fönster på sidor och i tak för vyerna skull. Araku ligger över 900 meter högra än Vadiz och vi mötte här ett skönare klimat än tidigare. Hittills har vi haft runt 28-30 grader varje dag men nu sjönk temperaturen till mer behagliga 23-25 grader. På denna höjd är det 13 grader som kallast och 25 som varmast. På natten vaknade vi av att var kallt och vi fick ta på oss mer kläder.

Vi bodde i minoritetsfolksbyn ”Pedalabudu Tribal Eco Tourism Resort, Arakku”. Det var en stor vacker park runt vårt boende.

Första dagen var vi på ett kaffemuséum och efter rundvandringen kunde vi köpa olika sortes kaffe men också bli serverade jättegott kaffe.

Strax intill fanns ett minoritetsfolksmuséum. Just denna kväll uppträdde en kvinnlig dansgrupp med sina inhemska danser. Avslutningsvis inbjöds publiken att delta i danserna.

Under hela vår resa hittills har vi blivit riktiga ”poppisar”. Många indier, både unga och gamla vill ta selfies med oss men också fota oss tillsammans med familjemedlemmar och filma oss. Det känns mycket ovant men också smickrande.

Vi besökte också en stor kaffe och peppar plantage. Kaffebuskarna växer här i skuggan under silverekar vilket ger bättre kaffe. Kaffesorten här är ”Arabica”. På silverekens stam slingrar sig pepparväxten. De lever i symbios.

Svart och vitpeppar kommer från samma planta. Vitpepparn skördas först, när pepparkornen mognat ytterligare skördas den som svartpeppar.

Sista stoppet blev ”Borra grottorna”. Jättestor grotta i granit. Sägnen berättar att en bonde var ute och vallade sina kor. När han kom hem fattades en. Han gick tillbaka och letade. Då fann han ett stort hål, kon hade ramlat ner i ett 60 meters djupt. Kon överlevde tack vare guden Shiva. Ett mirakel hade skett därför finns även ett litet tempel längst in i grottan.

Ikväll åker vi nattåg till Bhubaneswar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *