Asselheim 16-18 augusti 2013

Vi bor på Phalzhotel Asselheim( fyrstjärnigt), det största hotellet i Asselheim, i övrigt finns bara några mindre Gasthaus.  Asselheim är en liten by i kommunen Stadt Gruenstadt och ligger ca 1 timmes bussresa från Frankfurt am Main. Byn är omgiven av stora vinodlingar. Druvorna är ännu inte mogna och skörden infaller om någon månad. Alla druvor plockas numera med maskin.

Vi åkte med bussen utefter Deutsche Weinstrasse till Kallstadt där vi besökte vinproducenten Weingut Mueller-Ruprecht för att prova Sekt (champagne på tyskt vis). Vi fick lära oss hur processen gick till och se lagringsutrymme och utrustning för vinproduktion. Under hela vandringen fick vi prova olika typer av sekt-viner.

I Kallstadt provade vi vin hos Weingut Mueller-Ruprecht

20130828-124641.jpg


Lektion i vinproduktion

Vinet jäser i stora cisterner

Vin odlas överallt

Vi besökte också Speier som ligger i nätheten och bl.a. är ett ett katolskt centrum.  Där finns också ett museum med många olika flygplan uppstållda bl.a. Boeing 700 från 1965, ett svenskt flygplan ”Lansen”. Jag förvånades över hur litet utrymme det fanns i cockpitten på Boeingen – max 3 personer.

I en egen hall fanns olika saker från olika rymdsatsningar bl.a. en rysk rymdkapsel – väldigt lik amerikanarnas, enda skillnade tyckte jag var Sovjetunionens flagga och identitets-beteckningen på ryska.

I Ubåt 9 upplevde vi hur trånga utrymmena var. Inget för den som inte gillar compact-living.

Rymdfarkosten ser amerikansk ut men är rysk

Blir nog lite skumpigt

Vinfesten invigdes på det lilla torget utanför vårt hotell. Efter några invigningstalare tågade orkestern iväg genom byn och vi kunde följa efter med våra vinglas i handen. Man köpte ett vinglas med med tillhörande karta över byn och kunde sedan gå runt till olika vinbönder och prova deras vin. Man fick också en stämpel på kartan vid resp vinbonde. Totalt blev det tio stämplar.

Massor av folk ute i den härligt varma sommarkvällen.

Två olika orkestrar spelade/tågade

Mot uppvisande av kort och glas erhöll man vin och stämpel

På söndagen besökte vi förts vinbyn Colgenstein och ”Berndt och Dieter Weber för vinprovning. Förmiddagen gick åt till detta. Kl 1300 klädde vi oss i vikingadress (jutesäck o vikingamössa) för att delta i karnevalståget (Festumzug) genom byn. Från de olika vagnarna delades ut gratis vin till åskådare med vinglas. Karnevalen tog drygt 1,5 timme. Lite regn kom vid starten men upphörde efter ett tag.