Durres – Berat

Berat är känd för sin historiska arkitektur och kallas ofta för ”staden av tusen fönster” på grund av de många stora fönstren i de gamla vackra husen med utsikt över floden Osum.

I Durres skall vi på amfiteatern träffa Diana som är en albansk kvinnasom lever som s.k. svuren jungfru. En gammal albansk tradition ger vissa flickor möjligheten (eller tvingar dem till detta) att leva självständigt under förutsättning att de förblir jungfrur hela sitt liv. De axlar då det traditionella ansvaret som ligger på en man, som t.ex. familjeförsörjningen. De kliver in i den patriarkala hierarkin och både klär sig, och anammar manliga uttryck och beteenden.

Vi besökte också vingården Cobo som haft tillverkning sedan början av 1900-talet. Under kommunistregimen var det inte tillåtet med privata företag så tillverkningen kom igång efter regimens fall. Totala produktion är ca 80.000 flaskor per år. Man tillverkar 5 sorters premiumviner och två sorters Raki (nationaldryck i Balkanländerna och tillverkas i Albanien av druvor och krikon).