Tirana

Albanien är Europas minst utforskade land. Det är inte så överraskande, då landet präglats hårt av tiden under diktatorn Enver Hoxha, som styrde landet med järnhand från 1945 och nästan 50 år framåt. Landet blev ateistiskt, kyrkor, tempel och moskéer förstördes. Det var t.o.m. förbjudet att bära skägg.

Människorna indoktrinerades och blev övertygade om att krig och hotet om anfall utifrån var ständigt nära. Landet var det bästa land att leva i. Landet isolerades och någon information om omvärlden var det i praktiken omöjligt att få tag på. För att skydda sig och överleva det kommande kriget beordrades varje familj att bygga sin egen skyddsbunker och det blev totalt ca 700.00.

Det nyöppnade muséet Bunk*Art ryms i en jättebunker mitt i stadskärnan. Just denna var specifikt bygd för att rädda Enver Hoxha och hans närmaste från ett ev krig.

Har aldrig tidigare sett så många Mercedes och BMW bilar som i Albanien. Förstår varför Tyskland är en viktig marknad för Albanien.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *