Naturreservatet Ranthambore

Efter Jaipur åkte vi till Ranthambore som är ett naturreservat där vi hittar ett av Rajasthans två tigerreservat. Det ligger i närheten av staden Sawai Madhopur. Skogarna häromkring var tidigare privat jaktområde för maharadjorna i Jaipur och man kan fortfarande se många av de gamla ”jakthyddorna” som idag är omvandlade till mindre hotell.
Med sina vidsträckta skogar och öppna grässlätter täcker parken parken en areal på mer än 400 kvadratkilometer. Förutom leoparder, schakaler, sambarhjortar, vildsvin, läppbjörnar och krokodiler sägs det finnas runt 35 tigrar i reservatet.

Tidigt på morgonen delade vi oss i två jeepar och körde in parken. Skulle vi få se någon tiger? Tigern är världens största katt och en vuxen hane kan väga över 250 kg. Vi körde runt fram till lunch och såg många djur hjortar, påfåglar, apor krokodiler mm men inga tigrar. Efter lunch promenerade vi upp till skolan i byn som ligger strax intill hotellet där vi bor. Sacha/vi hade köpt lite presenter pennor, radergummi och kartor.

På eftermiddagen var det så dags för dagens andra safari. Nu körde vi en annan runda och vi höll tummarna för att tigern skulle dyka upp. Så helt plötsligt syntes tre tigrar (hona med två ungar) springa inne i skogen. Jeeparna vände tvärt och körde för att genskjuta tigrarna. De misstänkte att tigrarna skulle ta sig till en plats i närheten för att dricka vatten. Vi stannade till och väntade. En flock hjortar ställde sig plötsligt på en rad med svansarna resta rakt upp och började bröla med någon minuts intervall. De kände vittringen av tigrarna. På håll i skogskanten såg vi så tigerhonan och alla började fotografera.