På väg till Agra – Taj Mahal

Tidig avresa från hotellet med jeepar till närliggande staden Sawai Madhopur där vi stiger på expresståget till Baratphur där bussen väntar på oss för vidare transport till Agra med Taj Mahal.

Indiska tågresor är en upplevelse men de fallfärdiga vagnarna överfyllda till bristningsgränsen med folk är borta. Vi åkte i en bekväm klass med egna platser. Idag är de indiska järnvägarna väl fungerande även om punktligheten inte alltid är den bästa. Åka tåg är populärt och man måste var ute i mycket god för att få biljett.

Innan vi kom fram till Agra gjorde vi ett stopp i spökstaden Fatehpur Sikri. Under härskaren Akbars välde var staden huvudstad i Stormogulriket under 14 år innan den plötsligt övergavs 1585. Staden byggdes till ära för ”sufimystikern” Shaikh Salim Christ. Han förutspådde att hela tre manliga arvingar till Stormogulernas rike skulle födas. Att staden senare övergavs berodde på stor vattenbrist i området.